ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΔΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ TON ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ME ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ TOY ΟΜΙΛΟΥ «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»

To Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του στις 10-3-2010 να αναδείξει αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα, δια ποικίλων μορφών παρεμβάσεων με σκοπό να συμβάλει να μην υπάρξει επανάληψη του φαινομένου στο μέλλον, αλλά και να συμπαρασταθεί στους πληττόμενους σήμερα συμπολίτες μας, τόσο στην κατεύθυνση της διατήρησης των δικαιωμάτων του όσο και στην αναζήτηση ευθυνών.

Κατόπιν τούτων προτείνουμε να συσταθεί επιτροπή από νομικούς εξειδικευμένους επί του θέματος, χωρίς ν' αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων έγκριτων επιστημόνων (όπως για παράδειγμα οικονομολόγοι και ιδίως αναλογιστές), ώστε να επανεκτιμηθεί το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η ανωτέρω επιτροπή θα πρέπει να προηγηθεί της καταθέσεως προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο από όσα διαβάζουμε από τα δημοσιεύματα του Τύπου μάλλον γίνεται υπό το βάρος των ανωτέρω εξελίξεων, εν θερμό και όχι για ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Λόγω της κοινωνικής διάστασης του θέματος πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, για τον οποίο ο Σύλλογος μπορεί να έχει σημαντική προσφορά.

Ο σκοπός πρέπει να είναι η όποια ελεγκτική αρχή να έχει αποτελεσματική προληπτική λειτουργία και όχι κατασταλτική, διά της διαπίστωσης της μη συμμόρφωσης της εταιρίας στις ελάχιστες προϋποθέσεις του νόμου και της συνεπαγόμενης ανάκλησης άδειας. Η δε ανάκληση αδείας πρέπει να συνοδεύεται με σοβαρή προσπάθεια για την εξασφάλιση διάδοχης κατάστασης. Σαφώς και μπορεί να υφίσταται αποζημιωτική αξίωση του πολίτη έναντι του Κράτους για μη προληπτικό αποτελεσματικό έλεγχο.

Περαιτέρω για τις υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρίες, ο Σύλλογος θα επιστήσει την προσοχή στα μέλη του που τυγχάνουν επόπτες εκκαθάρισης, να διευκολύνουν όσο το δυνατόν τους ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα είναι η έγκαιρη ενημέρωση για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων τους. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες όπου δει, χωρίς ν' αποκλείεται ο ενδεχόμενος καταλογισμός ευθύνης σε Πιστωτικά Ιδρύματα που μεσολάβησαν ή προέτρεψαν τους πελάτες τους για σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων.

Για όλα τα ανωτέρω ο Σύλλογος σε υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης, θα διοργανώσει επιστημονική ημερίδα προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, συμβάλλοντας εμπράκτως στο δημόσιο διάλογο.

ΑΠΟ TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου