ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Δημοσίευμα από HBnews - Πόσο θα αντέξουμε?

Πλήρη ασάφεια υπάρχει για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν βρεθεί ανάδοχος για τις Aspis και Commercial, στον πρόσφατο νόμο για τις ασφαλιστικές που βάζουν λουκέτο και για τη δημιουργία του Εγγυητικού Κεφαλαίου στον κλάδο ζωής.

Σύμφωνα με το νόμο, ένα εξάμηνο από την δημοσίευσή του (σ.σ.: δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2011) η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να προκηρύξει διαγωνισμό για την εύρεση αναδόχου, εταιρείας δηλαδή που θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο της Aspis.

1. Εάν αυτός βρεθεί, τότε έχουμε το καλό «σενάριο»: για δύο χρόνια δεν θα μπορεί κανείς να εξαγοράσει συμβόλαια, αλλά τουλάχιστον θα ξέρει ότι θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του πίσω. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να «δουλεύουν» τα νοσοκομειακά συμβόλαια και όλα τα συμβόλαια περιοδικών καταβολών.

Το πρόβλημα όμως είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά για να καλυφθούν οι τρύπες της Aspis και να μπορέσει να μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο. Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία του Εγγυητικού Κεφαλαίου, οι πόροι του οποίου θα προέρχονται από το 1,5% των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ίσως χρειαστεί να περάσουν δέκα χρόνια για να μαζευτούν τα χρήματα, με δεδομένο ότι η «τρύπα» στην Aspis εκτιμάται περί τα 350 εκατ. ευρώ και ότι η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου ζωής είναι περί τα 2,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Γι' αυτό, το Εγγυητικό για να καλύψει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων μπορεί να πάρει τραπεζικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου (το ερώτημα είναι, όμως, ποια τράπεζα θα δεχτεί την εγγύηση του Δημοσίου, αν κρίνουμε από το τι έγινε με τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ για την πληρωμή χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Δύσκολα μαθηματικά

Εάν λοιπόν τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών αντιστοιχούν, για παράδειγμα, στο 30% των απαιτήσεων των πελατών, το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί από τα παραπάνω κεφάλαια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, από το Εγγυητικό θα καλυφθεί το 70% του... 70% που είναι η διαφορά του αποθεματικού, δηλαδή επιπλέον 49%. Δηλαδή, τελικά θα επιστραφεί το 79% των απαιτήσεων των πελατών (30% από τα αποθεματικά της εταιρείας και 49% από το Εγγυητικό, σύμφωνα με το παράδειγμα).

2. Αυτά όλα, βέβαια, στην περίπτωση που βρεθεί ανάδοχος. Διαφορετικά, τα πράγματα μπερδεύονται πολύ, αφού ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση στην εταιρεία, χωρίς να διευκρινίζεται σε πόσα χρόνια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και στη συνέχεια ότι το 70% της διαφοράς που θα προκύψει θα καλυφθεί από το Εγγυητικό... μετά την εκκαθάριση, όμως! Και βέβαια, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τα συμβόλαια που έχουν νοσοκομειακές καλύψεις και γενικότερα όλα τα συμβόλαια περιοδικών καταβολών, αφού δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό στο νόμο σε περίπτωση που δεν βρεθεί ανάδοχος. Τέλος, στο νόμο δεν γίνεται αναφορά για τους διαμεσολαβούντες των εταιρειών που έχουν δικαιώματα από τα συμβόλαια. (ΠΗΓΗ HBnews http://www.hbnews.gr/permalink/38531.html)